• Dnes je: Utorok 24. novembra 2020 meniny má Emília

Segedínsky guláš Márgit

Počet porcií :

4

Doba prípravy :

60 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
mäso bravčové 500 g
kyslá kapusta 1 kg
cibuľa 1
smotana sladká 250 ml
múka hladká 2 káv. lyžička
červená mletá paprika 2 káv. lyžička
celé korenie 5 ks
bobkový list 2 ks
drvená rasca štipka
čierne mleté korenie
soľ
olej
Postup prípravy :
Mäso nakrájame na kocky, jednu väčšiu cibuľu nakrájame nadrobno. Na oleji speníme dve tretiny pripravenej cibule, pridáme mletú červenú papriku, krátko orestujeme, pridáme nasolené a nakorenené mäso a prudko opražíme. Podlejeme vodou a dusíme do polomäkka. Kyslú kapustu nakrájame. V druhom hrnci na troške oleja opražíme zvyšok cibule, pridáme kapustu, jemne osolíme a okoreníme, pridáme celé korenie, bobkový list, podlejeme troškou vody (alebo šťavou z kapusty) a podusíme. Z takmer udusenej kapusty vytiahneme bobkové listy (ak sa nám chce loviť, tak aj celé korenie), pridáme polomäkké mäso (aj so šťavou, ktorú nám mäso pri dusení pustilo), pomiešame, pridáme štipku drvenej rasce a spolu dusíme pokiaľ nie je mäso úplne mäkké. V sladkej smotane dôkladne rozmiešame múku, pridáme ku kapuste s mäsom, dobre premiešame a varíme ešte 10 – 15 minút.

Doporučené prílohy :

parená knedľa

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Miesto sladkej smotany a múky môžeme pridať 250g kyslej smotany, ktorú však pridávame až tesne pred dovarením. Ak sme použili pri varení menej kyslú kapustu a máme radšej segedínsky guláš kyslejší, môžeme pridať na dochutenie zopár kvapiek citrónovej šťavy.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.