• Dnes je: Streda 02. júla 2025 meniny má Berta

Smotanová hríbová polievka


Kategória: Polievky

Počet porcií :

4

Doba prípravy :

60 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
zemiaky 4 ks
čerstvé hríby 400 g
mrkva 1 ks
zeler polovica
cibuľa 1 ks
cesnak 2 strúčik
vývar z mäsovej kocky 1 l
bobkový list 2 ks
maslo 50 g
smotana na varenie 250 ml
soľ
sušený tymián
ty
Postup prípravy :
Očistené čerstvé hríby na hrubo nakrájame, zeleninu umyjeme a nakrájame na kocky, cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nasekáme. Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kocky a v osolenej vode uvaríme takmer domäkka. Pripravíme si vriaci vývar do ktorého dáme pripravenú mrkvu, zeler, hríby, cesnak, cibuľu, bobkový list a uvaríme domäka. Keď je zelenina mäkká, vyberieme bobkový list, pridáme sušený tymián (asi polovicu ČL) a všetko nahrubo rozmixujeme. K rozmixovanému vývaru pridáme maslo a uvarené zemiaky a ešte krátko povaríme. Polievku odstavíme z ohňa a vmiešame smotanu.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Ak použijeme sušené hríby, pred varením ich namočíme aspoň na 30 minút do vody. Na uvedené postačí cca 50 g sušených hríbov.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.