Smotanová hríbová polievka
zemiaky 4 ks
čerstvé hríby 400 g
mrkva 1 ks
zeler polovica
cibuľa 1 ks
cesnak 2 strúčik
vývar z mäsovej kocky 1 l
bobkový list 2 ks
maslo 50 g
smotana na varenie 250 ml
soľ
sušený tymián
ty
Očistené čerstvé hríby na hrubo nakrájame, zeleninu umyjeme a nakrájame na kocky, cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nasekáme. Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kocky a v osolenej vode uvaríme takmer domäkka. Pripravíme si vriaci vývar do ktorého dáme pripravenú mrkvu, zeler, hríby, cesnak, cibuľu, bobkový list a uvaríme domäka. Keď je zelenina mäkká, vyberieme bobkový list, pridáme sušený tymián (asi polovicu ČL) a všetko nahrubo rozmixujeme. K rozmixovanému vývaru pridáme maslo a uvarené zemiaky a ešte krátko povaríme. Polievku odstavíme z ohňa a vmiešame smotanu.
Ak použijeme sušené hríby, pred varením ich namočíme aspoň na 30 minút do vody. Na uvedené postačí cca 50 g sušených hríbov.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.