• Dnes je: Utorok 24. júna 2025 meniny má Ján

SUSHI Maki

Kategória: Ryby

Počet porcií :

4

Doba prípravy :

80 min.

Spôsob prípravy :

Iný spôsob

Ingrediencie :
pečené riasy NORI 20x20cm 4 plátok
ryža na SUSHI NISHIKI 450 g
dochucovadlo na sushi ryžu 3 pol. lyžica
uhorka šalátová 1 ks
avokádo polovica
mrkva 2 ks
údený losos 100 g
zmes ďumbieru a reďkovky na SUSHI 1 balenie
sojová omáčka KIKOMAN 200 ml
nakladaný zázvor 1 balenie
Wasabi v kréme
Postup prípravy :
SUSHI maki je ryža s plnkou zrolovaná v morskej riase NORI. Príprava ryže: Ak máme SUSHI ryžu pripravíme ju podľa návodu na obale. Predtým ju však aspoň 4-5 krát opláchneme pod prúdom vody. Ak nemáme ryžu priamo na Sushi, môžeme použiť aj klasickú najlepšie guľatú (krátkozrnnú) ryžu, ktorú necháme asi polhodinu po opláchnutí odstáť. Potom ju vložíme do nádoby na varenie, zalejeme vodou a varíme na silnom ohni so zakrytou pokrievkou. Keď ryža začne vrieť, stíšime plameň a varíme domäkka. Necháme 10 minút odstáť a ryžu vložíme do drevenej alebo smaltovanej nádoby. Ak máme dochucovadlo na SUSHI - podľa chuti ryžu dochutíme cca 3 pol. lyžicami. (Ak nemáme dochucovadlo si vyrobíme nasledovne: na 450g ryže použijeme 3 pol. lyžice octu -najlepšie ryžový ocot-, 1 polievkovú lyžica cukru a cca pol lyžičky morskej soli. Ocot, soľ a cukor zmiešame a privedieme do varu, potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.). Dochucovadlom získa ryža novú chuť a stane sa ešte viac lepkavejšia. Ryžu zmiešame dochucovadlom nie klasickým rozmiešaním, ale pohybmi ako keby sme ju sekali - aby sa zrnká ryže nepomliaždili. Samotné zabalenie ryže a plnky prevedieme na bambusovej podložke. Ak sa nám zdá riasa krehká a lámavá, môžeme si ju jemne potrieť vodou do ktorej sme dali trošku ryžového octu, prípadne dochucovadla. Bambusová podložka sa položí lesklou stranou dole a na ňu položíme riasu NORI lesklou stranou dole. Ryžu ukladáme mokrými rukami na riasu do hrúbky asi 1cm. V hornej časti riasy si necháme 1- 1,5cm bez ryže tento priestor využijeme na zalepenie riasy. Ak chceme, aby sa nám riasa lepšie spojila, na tomto voľnom mieste rozmačkáme pár zrniečok ryže. Asi do polovice riasy vložíme plnku - výber podľa chuti, napr. mrkvu, rybu, uhorku, avokádo, zmes dumbieru a reďkovky. Mrvku môžeme použiť vopred uvarenú a nakrájanú na dlhšie pásy, alebo čerstvú strúhanú. Z uhorky odstránime lyžičkou semiačka a taktiež krájame na pásy. Ako plnku môžeme použiť aj klasickú sushi omeletu (2 vajíčka, soľ, 1 lyžička cukru, 1 lyžička sójovej omáčky), ktorú po upražení rozkrájame na pásy. Celú naplnenú riasu zrolujeme za pomoci bambusovej podložky a pevnejšie zo všetkých strán na podložku zatlačíme, aby sa riasa a celá náplň spojili. Po zrolovaní podložku odstránime a sushi narežieme ostrím nožom na 2cm plátky. Nôž si priebežne oplachujeme vo vode, aby sa nám na čepeľ pri opakovanom krájaní príliš nelepila ryža. Sushi sa namáča do sójovej omáčky a konzumuje s nakladaným zázvorom. Z uvedeného množstva výjdu asi 4 rolky (t.j. cca 20 plátkov).

Doporučené prílohy :

Sójová omáčka, Wasabi krém, nakladaný zázvor, zelený čaj.

Obtiažnosť prípravy :

Vysoká náročnost

Poznámky :
Ak je sushi maki so surovou rybou (teda nie s údenou), používa sa priamo na natieranie Wasabi v kréme – natiera sa priamo zospodu ryby, alebo na vrch ryže podľa zvyklostí kuchára. Ak je ryba údená, Wasabi sa priamo použiť nemusí, ale dáva sa pri podávaní ako príloha. Sójovú omáčku Kikoman si môžeme zmiešať s Wasabi podľa chuti. Wasabi je však veľmi ostré - hlavne Wasabi vo forme prášku. Do sushi omelety môžeme pridať podľa chuti aj trochu vína Saké. Ako plnku do sushi môžeme použiť aj krabie tyčinky, čínske hríby, surovú či varenú krevetu, alebo spravíme sushi bez plnky a na vrch uložíme kaviár.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.