SUSHI Nigiri je kváder ryže, na ktorom sú poukladaní plátky zvolených prísad.
Ak máme SUSHI ryžu pripravíme ju podľa návodu na obale. Predtým ju však aspoň 4-5 krát opláchneme pod prúdom vody. Ak nemáme ryžu priamo na Sushi, môžeme použiť aj klasickú najlepšie guľatú (krátkozrnnú) ryžu, ktorú necháme asi polhodinu po opláchnutí odstáť. Potom ju vložíme do nádoby na varenie, zalejeme vodou a varíme na silnom ohni so zakrytou pokrievkou. Keď ryža začne vrieť, stíšime plameň a varíme domäkka. Necháme 10 minút odstáť a ryžu vložíme do drevenej alebo smaltovanej nádoby. Ak máme dochucovadlo na SUSHI - podľa chuti ryžu dochutíme cca 1,5 pol. lyžicami. (Ak nemáme dochucovadlo si vyrobíme nasledovne: na 200g ryže použijeme 1,5 pol. lyžice octu -najlepšie ryžový ocot-, 1 čajovú lyžičku cukru a štipku morskej soli. Ocot, soľ a cukor zmiešame a privedieme do varu, potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.). Dochucovadlom získa ryža novú chuť a stane sa ešte viac lepkavejšia. Ryžu zmiešame dochucovadlom nie klasickým rozmiešaním, ale pohybmi ako keby sme ju sekali - aby sa zrnká ryže nepomliaždili.
Z ryže vytvarujeme kvádre približne rozmerov 6x3x2 cm . Kvádre tvarujeme navlhčenými rukami, aby sa nám ryža príliš nelepila na prsty. Na vrch týchto kvádrov položíme plátok ryby, uhorku, mrkvu, avokádo (prípadne iné ingrediencie, ktoré si podľa vlastnej chuti zvolíme). Z riasy NORI si vystrihneme plátok 1cm a pripravené kvádre ryže aj s ingredienciami plátkom riasy previažeme.