• Dnes je: Utorok 21. januára 2020 meniny má Vincent

Veľkonočné Judáše

Počet porcií :

20

Doba prípravy :

90 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka hladká 450 g
mlieko 230 ml
cukor kryštálový 1 káv. lyžička
cukor vanilkový 1 sáčok
droždie 35 g
maslo 125 g
vaječné žĺtky 2 ks
kôra citrónová 1 káv. lyžička
soľ štipka
žĺtok na potretie 1 ks
sušené hrozienka 3 pol. lyžica
med 2 pol. lyžica
mak na posypanie
Postup prípravy :
Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, ktorý zmiešame s múkou, dvoma vaječnými žĺtkami, roztopeným maslom, citrónovou kôrou, sušenými hrozienkami a štipkou soli. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste odpočívať a nakysnúť. Nakysnuté cesto ešte raz premiesime a rozdelíme na približne 20 kúskov. Každý kúsok cesta dlaňami na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme na šulček, z ktorého spravíme uzol (alebo inak zatočíme, môžeme robiť rôzne tvary podľa fantázie). Zauzlované cestá kladieme na plech vystlatý papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vaječným žĺtkom a posypeme makom. Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 180 °C asi 25 minút do zlatohneda. Ešte horúce Judáše potierame rozohriatym medom zmiešaným s dvoma lyžicami teplej vody.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Judáše sú typické veľkonočné koláče z kysnutého cesta. Majú tvar uzla – povrazu, ktorý má predstavovať povraz, na ktorý sa obesil Judáš po zrade Ježiša.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.