Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie.
Najemno rozdrvené (alebo rozmixované) sušienky zmiešame s rozpusteným maslom, vysypeme rovnomerne do tortovej formy a rukami utlačíme (jemne roztlačíme aj do bokov formy). Korpus dáme predpiecť do vopred vyhriatej trúby (180 °C, cca 10 minút), potom vytiahneme. Necháme jemne vychladnúť.
Zatiaľ si pripravíme čokoládovú masu:
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a necháme vychladnúť.
Dôkladne vyšľaháme vajcia s cukrom, potom po častiach pridávame mascarpone, nakoniec roztopenú vychladnutú čokoládu. Vyšľaháme smotanu na šľahanie, ktorú tiež po častiach primiešame k čokoládovej mase.
Čokoládovú masu rovnomerne rozotrieme na predpečený sušienkový korpus a dáme piecť do vopred vyhriatej trúby (170 – 180°C) na dobu približne 40 minút (pozor, aby sa cheesecake príliš nevysušil a nepopraskal – v strede by sa pri pohybe mal po vytiahnutí z trúby triasť a pôsobí ako ešte nedopečený).
Upečený cheesecake necháme vychladnúť (po vychladnutí je dobré ho dať aspoň na hodinu, alebo kľudne na celú noc do chladničky dobre stuhnúť) a nakrájame.