• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Pudingový pletenec

Doba prípravy :

110 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Cesto:
múka hladká 300 g
múka polohrubá 300 g
cukor práškový 60 g
mlieko 2,5 dcl
olej 3,5 pol. lyžica
droždie 1/2 kocka
vajce 1 ks
cukor vanilkový 1 sáčok
prášok do pečiva 1 sáčok
soľ štipka
Plnka:
mlieko 5 dcl
čokoládový puding 2 sáčok
cukor kryštálový 200 g
Hera 150 g
kakao 2 pol. lyžica
vajce na potretie cesta 1 ks
Postup prípravy :
Z mlieka, droždia a vanilkového cukru si pripravíme kvások. Múku zmiešame s práškom do pečiva a práškovým cukrom, pridáme štipku soli, kvások, jedno vajíčko, olej a vypracujeme vláčne cesto. Cesto necháme na teplom mieste 30 minút kysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku: z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Puding necháme chvíľu vychladnúť, pridáme Heru, kakao a dobre premiešame - tak aby nevznikli hrčky (môžeme si pomôcť ručným šľahačom). Cesto si rozdelíme na štyri časti. Každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske na menší plát, natrieme plnkou a zvinieme do valca (okraje prstami dobre zatlačíme, aby nám pri pečení plnka nevytiekla). Dva a dva pripravené naplnené valce zvinieme spolu – vzniknú nám tak zo štyroch kusov cesta dva pudingové pletence. Pletence uložíme na jemne naolejovaný plech a necháme ešte cca 20 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 180 °C asi 20 minút, potom teplotu znížime na 170 °C a pečieme ešte 25 – 30 minút. Vychladnuté ocukrujeme a nakrájame.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.