Stredne veľkú tekvicu ošúpeme od kože, pozdĺžne prepolíme na polovicu a vydlabeme dužinu s jadierkami (kožu a dužinu s jadierkami vyhodíme). Tekvicu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Menšiu cibuľu na drobno nakrájame.
Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu (ak nemáme radi cibuľu môžeme vynechať), pridáme nastrúhanú tekvicu, posolíme, mierne okoreníme, zamiešame a ešte spolu s cibuľou krátko orestujeme. Zalejeme vodou (nie moc, lebo tekvica nám ešte pustí šťavu) a dusíme takmer domäkka (mladá tekvica je podusená veľmi rýchlo, už za 10 – 15 minút). V smotane dôkladne rozhabarkujeme múku a za stáleho miešania prilievame k tekvici. Ak by nám tekvica po pridaní smotany zhustla príliš, prilejeme ešte trocha vody (môžeme použiť aj mlieko). Tekvicový prívarok necháme prevrieť a ešte krátko povaríme. Podľa toho ako máme tekvicový prívarok radi dochutíme ešte soľou, cukrom a octom. Na záver pridáme najemno sekaný kôpor.