• Dnes je: Streda 09. októbra 2024 meniny má Dionýz

Tekvicový prívarok


Kategória: Omáčky

Doba prípravy :

45 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
tekvica 1 ks
cibuľa 1 ks
smotana na varenie 250 ml
múka hladká 2 pol. lyžica
kôpor 1 pol. lyžica
ocot 1 - 2 pol. lyžica
soľ 2 káv. lyžička
cukor kryštálový 1 káv. lyžička
mleté čierne korenie štipka
olej
Postup prípravy :
Stredne veľkú tekvicu ošúpeme od kože, pozdĺžne prepolíme na polovicu a vydlabeme dužinu s jadierkami (kožu a dužinu s jadierkami vyhodíme). Tekvicu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Menšiu cibuľu na drobno nakrájame. Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu (ak nemáme radi cibuľu môžeme vynechať), pridáme nastrúhanú tekvicu, posolíme, mierne okoreníme, zamiešame a ešte spolu s cibuľou krátko orestujeme. Zalejeme vodou (nie moc, lebo tekvica nám ešte pustí šťavu) a dusíme takmer domäkka (mladá tekvica je podusená veľmi rýchlo, už za 10 – 15 minút). V smotane dôkladne rozhabarkujeme múku a za stáleho miešania prilievame k tekvici. Ak by nám tekvica po pridaní smotany zhustla príliš, prilejeme ešte trocha vody (môžeme použiť aj mlieko). Tekvicový prívarok necháme prevrieť a ešte krátko povaríme. Podľa toho ako máme tekvicový prívarok radi dochutíme ešte soľou, cukrom a octom. Na záver pridáme najemno sekaný kôpor.

Doporučené prílohy :

Hovädzie dusené mäso, pečená klobása, párok, fašírka, na tvrdo uvarené vajíčko alebo volské oko. Čerstvý chlieb alebo varené zemiaky.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.