• Dnes je: Nedeľa 24. októbra 2021 meniny má Kvetoslava

Bratislavské rožky

Počet porcií :

48

Doba prípravy :

80 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka hladká 550 g
mlieko 160 ml
Hera 250 g
vajce 1 ks
cukor vanilkový 1 sáčok
droždie 1 kocka
vajce na potretie 1 ks
cukor na posypanie
Postup prípravy :
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Kvások nalejeme na múku, pridáme vajce, Heru a vypracujeme vláčne cesto. Cesto nenechávame kysnúť, ale ihneď môžeme začať s cestom pracovať. Cesto si rozdelíme na šesť rovnakých častí. Každú časť rozvaľkáme do kruhu a narežeme na osem trojuholníkov. Trojuholníky cesta plníme makovou a orechovou plnkou a cesto tvarujeme - stáčame do rožteka (na jeden pripravený trojuholník cesta dáme na najširšiu časť približne jednu lyžičku plnky, dva protiľahlé špice preložíme k sebe a celé zvinieme k tretiemu koncu). Naplnené rožky kladieme na plech vystlatý papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe (na 190 °C) 20 minút do zlatohneda. Vychladnuté bratislavské rožky pocukrujeme práškovým cukrom ( môžeme zmiešať s vanilkovým).

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Maková plnka: Do 2 dcl mlieka, pridáme 50 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor a varíme do zovretia. Pridáme 150 g pomletého maku, za hrsť hrozienok a piškótové omrvinky na zahustenie (asi 20 g). Celé dobre premiešame a necháme vychladnúť.

Orechová plnka: Do 2 dcl mlieka pridáme 50 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor a varíme do zovretia. Potom pridáme 200 g pomletých vlašských orechov, za hrsť hrozienok, 1 lyžicu rumu a asi 50 g piškótových omrviniek. Premiešame a necháme vychladnúť.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.