• Dnes je: Utorok 21. januára 2020 meniny má Vincent

Pečené slivkové buchty

Počet porcií :

12

Doba prípravy :

180 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka polohrubá 440 g
cukor práškový 2 pol. lyžica
rozpustené maslo 6 pol. lyžica
vaječný žĺtok 1 ks
soľ 1 káv. lyžička
mlieko 2 dcl
droždie 30 dkg
cukor kryštálový 1 káv. lyžička
slivkový lekvár 20 dkg
muškátový orech
olej
Postup prípravy :
Z teplého mlieka, kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások. Zvlášť premiešame múku so štipkou soli, muškátovým orieškom a práškovým cukrom. Pridáme pripravený kvások, žĺtok a rozpustené maslo. Dôkladne vypracujeme hladké, lesklé cesto, prikryjeme a necháme na teplom mieste hodinu až dve vykysnúť. Nakysnuté cesto rozdelíme asi na 12 častí - bochníkov, ktoré naplníme lekvárom a zvinieme do buchty. Buchty pomažeme zo všetkých strán olejom (aby sa po upečení ľahko oddelili) a kladieme tesne vedľa seba na pripravený pekáč. Necháme ešte 15 minút vykysnúť na pekáči a vložíme ich do vopred vyhriatej trúby. Pečieme do zlatohneda asi 30 minúť pri teplote 180 stupňov. Vychladnuté pocukrujeme.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Pri príprave ceste môžeme dať múku v pomere 1:1 hladkú a polohrubú. Rozpustené maslo môžeme v ceste nahradiť olejom v množstve cca 3 až 4 polievkové lyžice. Buchty sú vynikajúce aj s tvarohovou, makovou plnkou či nutelou.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.