• Dnes je: Streda 02. júla 2025 meniny má Berta

Vianočné opekance - pupáky


Doba prípravy :

70 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka polohrubá 200 g
múka hladká 200 g
mlieko 2 dcl
cukor kryštálový 1 káv. lyžička
droždie 20 dkg
soľ štipka
mletý mak na posypanie 150 g
práškový cukor na posypanie 70 g
mlieko na poliatie
maslo na poliatie
med na poliatie
Postup prípravy :
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Z kvásku, múky a štipky soli vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť. Po nakysnutí na pomúčenej doske cesto rozdelíme na štyri kusy. Z každého kusu ušúľame asi 1 cm hrubé valčeky, ktoré rozkrájame na rovnomerné asi 2 cm veľké kúsky. Kúsky cesta kladieme na vymazaný plech a necháme ich ešte chvíľu nakysnúť. Opekance pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 180 °C asi 20 - 25 minút (majú byť viac prepečené a tvrdšie). Pred podávaním opekance buď prelejeme priamo na tanieri horúcim mliekom (v ktorom rozpustíme med) a potom posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom. Druhý spôsob je taký, že opekance namáčame do osolenej teplej vody alebo mlieka, aby nasiakli. Zmäknuté opekance scedíme, posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom a prelejeme roztopeným maslom.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Upečené opekance vydržia dobre uskladnené (na suchom mieste zabalené do fólie či sáčku aj niekoľko týždňov.
Opekance môžeme namiesto maku ochutiť aj tvarohom či orechmi, alebo ochutiť na slano s bryndzou.
Ak nemáme čas pripravovať tradičné opekance z kysnutého cesta, môžeme pripraviť jednoduchší fariant opekancov - z rožkov (rožky nakrájame asi na 1 cm hrubé kolieska a do ružova ich opečieme na rozohriatom masle na panvici).

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.