Vianočné opekance - pupáky
múka polohrubá 200 g
múka hladká 200 g
mlieko 2 dcl
cukor kryštálový 1 káv. lyžička
droždie 20 dkg
soľ štipka
mletý mak na posypanie 150 g
práškový cukor na posypanie 70 g
mlieko na poliatie
maslo na poliatie
med na poliatie
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Z kvásku, múky a štipky soli vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť. Po nakysnutí na pomúčenej doske cesto rozdelíme na štyri kusy. Z každého kusu ušúľame asi 1 cm hrubé valčeky, ktoré rozkrájame na rovnomerné asi 2 cm veľké kúsky. Kúsky cesta kladieme na vymazaný plech a necháme ich ešte chvíľu nakysnúť. Opekance pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 180 °C asi 20 - 25 minút (majú byť viac prepečené a tvrdšie).
Pred podávaním opekance buď prelejeme priamo na tanieri horúcim mliekom (v ktorom rozpustíme med) a potom posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom. Druhý spôsob je taký, že opekance namáčame do osolenej teplej vody alebo mlieka, aby nasiakli. Zmäknuté opekance scedíme, posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom a prelejeme roztopeným maslom.
Upečené opekance vydržia dobre uskladnené (na suchom mieste zabalené do fólie či sáčku aj niekoľko týždňov.
Opekance môžeme namiesto maku ochutiť aj tvarohom či orechmi, alebo ochutiť na slano s bryndzou.
Ak nemáme čas pripravovať tradičné opekance z kysnutého cesta, môžeme pripraviť jednoduchší fariant opekancov - z rožkov (rožky nakrájame asi na 1 cm hrubé kolieska a do ružova ich opečieme na rozohriatom masle na panvici).
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.