Zapekaný karfiol so syrom
karfiol 1 ks
strúhaný syr 20 dkg
mlieko 1 hrnček
vajcia 3 ks
múka hladká 1 pol. lyžica
strúhanka 1 pol. lyžica
maslo 5 g
olej 2 pol. lyžica
muškátový orech štipka
sladká mletá paprika
čierne mleté korenie
soľ
Stredne veľký karfiol uvaríme v osolenej vode skoro domäkka, scedíme a rozoberieme na ružičky.
Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku, rozvaríme ju mliekom a miešame pokiaľ nezhustne. Do hustej omáčky pridáme soľ, korenie, papriku, štipku muškátového oriešku a väčšiu polovicu strúhaného syra. Potom pridáme rozšľahané žĺtky a z vaječných bielkov tuhý sneh.
Ohnivzdornú misu vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Do misy poukladáme karfiol, prelejeme omáčkou a povrch posypeme zvyšným strúhaným syrom. Pečieme v trúbe na 190 – 200 °C asi 25 – 30 minút.
Zapekaný karfiol môžeme podávať ako hlavné jedlo s varenými zemiakmi, ale výborne chutí aj samostatne a za studena.
Karfiol môžeme skombinovať s ružičkami vopred predvarenej brokolice.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.