• Dnes je: Štvrtok 21. novembra 2024 meniny má Elvíra

Zapekaný karfiol so syrom

Počet porcií :

4 - 6

Doba prípravy :

60 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
karfiol 1 ks
strúhaný syr 20 dkg
mlieko 1 hrnček
vajcia 3 ks
múka hladká 1 pol. lyžica
strúhanka 1 pol. lyžica
maslo 5 g
olej 2 pol. lyžica
muškátový orech štipka
sladká mletá paprika
čierne mleté korenie
soľ
Postup prípravy :
Stredne veľký karfiol uvaríme v osolenej vode skoro domäkka, scedíme a rozoberieme na ružičky. Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku, rozvaríme ju mliekom a miešame pokiaľ nezhustne. Do hustej omáčky pridáme soľ, korenie, papriku, štipku muškátového oriešku a väčšiu polovicu strúhaného syra. Potom pridáme rozšľahané žĺtky a z vaječných bielkov tuhý sneh. Ohnivzdornú misu vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Do misy poukladáme karfiol, prelejeme omáčkou a povrch posypeme zvyšným strúhaným syrom. Pečieme v trúbe na 190 – 200 °C asi 25 – 30 minút. Zapekaný karfiol môžeme podávať ako hlavné jedlo s varenými zemiakmi, ale výborne chutí aj samostatne a za studena.

Doporučené prílohy :

varené zemiaky

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Karfiol môžeme skombinovať s ružičkami vopred predvarenej brokolice.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.