Cestoviny zapekané s karfiolom
cestoviny Penne 250 g
karfiol 1 ks
oravská slanina 100 g
tavený syr 100 g
tvrdý údený syr 150 g
smotana šľahačková 250 ml
mlieko 100 ml
pór 1 ks
cesnak 2 strúčik
olej 1 pol. lyžica
maslo 1 káv. lyžička
strúhanka 1-2 pol. lyžica
soľ
mleté farebné korenie
bazalka
muškátový orech
Penne (alebo iný druh cestovín) si vopred uvaríme. Menší karfiol uvaríme v osolenej vode do polomäkka a rozoberieme na menšie ružičky. Zmiešame s cestovinami.
Očistíme a nakrájame pór, slaninku nakrájame na kocky.
Na oleji opražíme slaninku s pórom, pridáme roztlačení cesnak a ešte spolu krátko opražíme. Pridáme 100 g taveného syra (približne 6 – 7 trojuholníkov) a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Do rozpusteného prilejeme smotanu a mlieko, ochutíme soľou, čerstvo namletým farebným korením, štipkou muškátového orieška a bazalkou (bazalky môžeme dať viac). zamiešame a necháme prevrieť, už len krátko povaríme.
Uvarené cestoviny s karfiolom prelejeme omáčkou a dobre všetko premiešame. Premiešané navrstvíme do misy na zapekanie (alebo do menšieho plechu), ktorú sme vymazali maslom a vysypali strúhankou. Zakryjeme alobalom a pečieme v trúbe na 180°C asi 15 minút. Potom odokryjeme, posypeme nastrúhaným syrom a zapekáme približne 15 – 20 minút.
Karfiol môžeme nahradiť brokolicou. Postup prípravy je rovnaký.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.